TEKNIK
Skolverket.se
Ämnets syfte
​
Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för teknik och förmåga att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt.
Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.
Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla förståelse för att teknisk verksamhet och den egna användningen av tekniska lösningar har betydelse för, och påverkar, människan, samhället och miljön. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att utveckla tilltro till sin förmåga att bedöma tekniska lösningar och relatera dessa till frågor som rör estetik, etik, könsroller, ekonomi och hållbar utveckling.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om teknikens historiska utveckling för att de på så sätt bättre ska förstå dagens komplicerade tekniska företeelser och sammanhang och hur tekniken påverkat och påverkar samhällsutvecklingen. Undervisningen ska även bidra till elevernas förståelse för hur teknik utvecklas i samspel med andra vetenskaper och konstarter.
Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
-
identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,
-
identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,
-
använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,
-
värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och
-
analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.
I årskurs 4–6
Tekniska lösningar
​
-
Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor och arbetsminne. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk.
-
Tekniska lösningar som utnyttjar elkomponenter och enkel elektronik för att åstadkomma ljud, ljus eller rörelse, till exempel larm och belysning.
-
Vardagliga föremål som består av rörliga delar och hur de rörliga delarna är sammanfogade med hjälp av olika mekanismer för att överföra och förstärka krafter.
-
Hur vanliga hållfasta och stabila konstruktioner är uppbyggda, till exempel hus och broar.
-
Hur olika komponenter samverkar i enkla tekniska system, till exempel i ficklampor.
-
Vanliga material, till exempel trä, glas och betong, och deras egenskaper samt användning i hållfasta och stabila konstruktioner.
-
Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
​
Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar
​
-
Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.
-
Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.
-
Att styra egna konstruktioner eller andra föremål med programmering.
-
Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.
​​
Teknik, människa, samhälle och miljö
​
-
Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.
-
Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.
-
Olika sätt att hushålla med energi i hemmet.
-
Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel vid överföring av information i digitala miljöer.
-
Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.
-
Hur teknik ingår i och förändrar förutsättningar för olika yrken och inom alla samhällsområden.